Takács Csaba Kémia Emlékverseny 20. évfolyam 2014/2015
 
 
20. évfolyam
2014 / 2015
Takacs Csaba Kemia Emlekverseny

     
   
   
   
   
   
   
   
   
    Vendégkönyv
    Archívum


     
   

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhely

Kémikus Diákszimpózium

VegyESZtorna

www.sulinet.hu

www.elte.huTwitter Kemiaverseny

 


 


TAKÁCS  CSABA  KÉMIA  EMLÉKVERSENY KÖZÉPISKOLÁSOKNAK
20. évfolyam  2014 / 2015-os tanév

      Horváth Gabriella vagyok, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum és a Református Kollégium kémia tanára. Ismét jelentkezünk a "Takács Csaba Kémia Emlékverseny" felhívásával, melynek az idei tanévben a tizenkliencedik évfolyamát szeretnénk elindítani. Az elõzõ tanévekhez hasonlóan a verseny feladatlapjai csak a világhálón lesznek meg. Azok számára, akik elõzõ években még nem kapcsolódtak be, röviden ismertetem a versenyt.

Azok számára, akik előző években még nem kapcsolódtak be, röviden ismertetem a versenyt.        

        A verseny névadója (lásd fénykép) a líceumunk elsõ kémia - biológia osztályának tanulója volt, de sajnos 22 évvel ezelõtt, a XII. osztály elsõ felében, egy éjszakán tragikus körülmények között elhunyt. Csaba szenvedélyes kémikus volt, a szó legszorosabb értelmében: otthon, a saját szobájában berendezett laboratóriumában (mellékelt képek) állandóan kísérletezett, és az ezekhez szükséges felszerelések egy részét is maga készítette el (mellékelt ábrák, Csaba saját kezû rajzai). Ezeknek elkészítését éppen úgy lejegyezte, mint az elvégzett kísérletek menetét, eredményeit és észrevételeit (mellékelt ábrák, Csaba saját kezû leírásaiból).

 

Kedves diákok!

       Azt szeretnénk, ha Csabához hasonlóan Ti is igyekeznétek a kémia "titkait" megismerni; erre kínál lehetoséget ez a verseny, amely az elso hat évfolyamban kizárólag levelezés útján muködött, tanévenként négy fordulóval. A hetedik évfolyamtól kezdodoen minden tanuló, aki a versenyre benevezni szándékozik csak a http://www.kemiaverseny.com   Internet címen kaphatja meg a feladatlapokat. (Ha az említett WEB-oldallal bármilyen jellegu gond van a  h57gigi@yahoo.com e-mail címen lehet érdeklodni.)

I. A feladatlapok tartalma:

       A feladatlapok kémia történeti, általános kémia, környezeti kémia és mindennapunk kémiájával kapcsolatos kérdéseket, kémiai rejtvényeket, házilag, illetve egyszerû felszereléssel elvégezhetõ kísérleteket, feladatokat, valamint a tanulmányi évfolyam tananyagával kapcsolatos kérdéseket tartalmaznak. Ez utóbbi kérdéscsoport nem minden esetben fog megfelelni a tanmenetnek, mivel az egyes iskolákban mûködõ különbözõ osztálytípusok kémia tanmenete nem azonos. Éppen ezért igyekezni fogunk olyan kérdéseket megadni, amelyek egy adott évfolyamon belül, a kötelezõ tanmenettõl függetlenül megválaszolhatók az elõzõ években elsajátított kémiai ismeretek felhasználásával. Természetesen ehhez szükség lehet (és lesz) különbözõ segédanyagokra is (lásd az ajánlott könyvészetet: Bibliográfia).

Fontos: Bárki, aki a verseny feladatlapjait olvassa, küldhet be kérdéseket válasszal együtt a h57gigi@yahoo.com  e-mail címre .

  II. A verseny megszervezése és szabályai:

       A 2014 / 2015-os tanév versenye 2014. november 24-tól indul; a verseny honlapján megjelenõ feladatlapokon minden forduló / évfolyam esetében feltüntetjük a válaszok beküldésének határidejét amikor a benevezett tanulók vissza kell küldjék a megoldásokat. Ezt megtehetik e-mailen, az elõzõekben megadott email címen vagy pedig postai küldemény, (egyszerû levél) formájában (itt apostai bélyegzõ dátuma fontos) a következõ címre:

Lic. Teoretic Bolyai Farkas
Horváth Gabriella
540064 Tg. Mures
Str Bolyai nr. 3 jud. Mures

Fontos: amennyiben postai küldeményként érkezik, kizárólag csak a fenti címre kell küldeni!!!!

       Egy borítékban több versenyzõ is küldhet választ, amennyiben a visszaküldött feladatlapokon mindenkinek külön fel van tüntetve a neve, iskola neve, irányító tanár neve, stb. adatok.

NAGYON FONTOS azoknak a versenyzőknek, akik e-mailon küldik a választ: a feladatlapok word-ben szerkesztettek, a válasznak megfelelő hely adott és ott kitölthető. Ezért a kézírással kitöltött majd bescannelt feladatlapokat nem fogadunk el, mert az előző évek tapasztalata az, hogy sok esetben az ilyen olvashatatlan volt. Aki kézírással tölti ki a feladatlapokat küldje el postai úton. Tehát a válaszok elküldésére két lehetőség van: a számítógépes kitöltés, majd e-mail, vagy kézírás és postázni.

A tavalyi évhez hasonlóan pontos idõponthoz rögzítjük a feladatlapok elérhetõségét a világhálón. Így a következõ idõpontok után lehet majd látogatni a Feladatok lapját.

I. forduló - 2014. november 24.
II. forduló - 2015. január 19.
III. forduló - 2015. március 2.
IV. forduló - 2015. április 13.

(Az esetleges késésekért elnézést kérünk és a WEB-lapon közöljük az új idõpontot!)


Twitter Kemiaverseny A verseny rendelkezik Twitter hirfolyammal is, így aki gyorsan akar ertesülni az követhet minket a Twitteren is @kemiaverseny lapon.

       Minden egyes forduló után a verseny honlapján megjelenik a részletes eredménytáblázat és a lezárult forduló helyes megoldása, természetesen csak a beküldési határidõ után. Ezért nagyon fontos a feladatlapokon megjelenõ beküldési határidõ betartása (postai küldemény esetében a postai bélyegzõ dátuma igazolja ezt), mert a késõbb érkezõ megoldásokat ilyen módon nincs lehetõségünk figyelembe venni, még akkor sem, ha a honlapon nem jelent meg a megoldás, mert ez lehet hálózati hiba is. A szervezõk mindenképen a jelzett határidõre megadják a megoldásokat. Ide kívánkozik egy olyan megjegyzés, amelyet az elõzõ évek tapasztalataiból szûrtünk le: amennyiben egy iskolából, ugyanazon irányító tanár diákjainak válaszlapjai teljesen azonosak, nem áll módunkban azt elfogadni egyik érintett versenyzõtõl sem! Az előző három tanévben, sajnos ezt alkalmaznunk kellett!

       Tehát arra kérünk minden versenyzõt, hogy a saját maga érdekében egyénileg dolgozzon: ennek a versenynek tulajdonképpen az a lényege, hogy a diákok megtanulják megkeresni a szakkönyvekben, lexikonokban, és más forrásanyagban a feltett kérdésre a választ, miközben akarva - akaratlanul nagyon sok más információ birtokába jutnak. Ezt bizonyítja az eddigi tízennöt évfolyam versenyzõinek véleménye is.

      A szervezõkhöz beérkezett feladatlapokat értékeljük, az eredményeket a honlapon folyamatosan közöljük, majd a kijavított feladatlapokat visszajuttatjuk a versenyzõknek az irányító szaktanárnak címezve a verseny befejezésekor.

       
Amennyiben a szervezők és/vagy feladatlap javítók részéről az eredményhirdetésben tévedés történt, kérjük a versenyzőket jelezzék ezt a h57gigi@yahoo.com e-mail címen max. egy heten belül (a honlapon történő megjelenéstől számítva).III. Benevezés, versenyben való részvétel: 

       
        A benevezési határidő: 2015. január 19. – ami azt jelenti, hogy versenyzőnek minősülnek mindazok a diákok, akik az I. forduló megoldásait beküldték!
 Ez a h57gigi@yahoo.com e-mailon történhet vagy postai úton. Ebben az esetben a benevezési díj befizetésének határideje 2014. január 11.

              A részvételi díj: 14 RON / versenyző.. Ez az összeg tartalmazza a verseny elindítási költségeit, a feladatlapok szerkesztési költségeit, a weboldal fenntartását, a kijavított feladatlapok visszaküldésének postai költségeit, (amennyiben ez másképpen nem oldható meg) valamint a tanév végén a jutalmak beszerzési költségeit és szükség esetén azoknak postai úton történõ eljuttatási költségeit.

        A részvételi díjat egyénileg, de elõnyösebb iskolánként a következõ bankszámlára kell befizetni:

Banca: Trezoreria Tg. Mures
Lic. Teoretic Bolyai Farkas , cont. RO80TREZ47621E330500XXXX (új)
cod fiscal: 4323560
 , Concurs memorial de chimie "Takács Csaba"

       
Postai úton küldött benevezési díjat nem tudunk elfogadni, mivel ez nem kerül be az iskola bankszámlájára! A benevezett iskolák szaktanárai az összegyujtött pénzösszeget a saját iskolájuk bankszámláján keresztül utalhatják át, megjelölve a befizetett pénzösszeg célját: Concurs memorial de chimie "Takács Csaba" EZT FELTÉTLENÜL MINDEN ESETBEN FEL KELL TÜNTETNI!!!

FONTOS A RÉSZVÉTELI DÍJJAL KAPCSOLATOSAN:
MEGTÖRTÉNHET, HOGY AZ ISKOLÁK BANKSZÁMLÁJA VÁLTOZNI FOG JANUÁR ELEJÉTŐL, KÉRLEK FIGYELJÉTEK A WEBOLDALT, MERT IDE ÍROM MEG SZÜKSÉG ESETÉN AZ ÚJ ADATOKAT.

        Külföldi versenyzők figyelmébe:

  • a benevezési díjat sajnos még LEJben sem lehet feltenni a fenti bankszámlára;
  • gondot jelent  a kijavított feladatlapok és a jutalmak elküldése is. Arra kérem a külföldi versenyzőket, hogy mielőtt beneveznek a versenyre, jelentkezzenek a megadott e-mail címeken (mind a ketton), hogy közösen találjunk megoldást..


Sok sikert kívánunk az új tanévben , a szervezok.

Megj. A rejtvények általában „Sudoku” típusúak, mert nekem ez a kedvencem; ennek a megoldása teljesen a logikán alapszik. Ezért mindenkinek ajánlom ezt a rejtvénytípust, amelynek nagyon sokféle változata létezik.

 
 


 
 

Copyright © 2000-2019 www.kemiaverseny.com, KWD & BOLYAI FARKAS LÍCEUM